Preminuo Ahmed Kanafija

Ahmed Kanafija (1939-2017)

Posljednji dan januara 2017. godine donio je tužnu vijest za sve travničke šahiste i njihove prijatelje: ovaj svijet napustio je Ahmed Kanafija (1939-2017), jedna od legendi travničkog šaha, dugogodišnji član prve ekipe te predsjednik Šahovskog kluba Travnik u vremenu 2006-2008. U znak sjećanja na rahmetli hadži Ahmeda donosimo kratki osvrt na njegovu dugototrajnu šahovsku karijeru, koju je prožela neuništiva želja i ljubav prema drevnoj igri.
Sam Ahmed nam je često sa zadovoljstvom i sjetom pričao da je šah naučio još u dječačkoj dobi, od porodičnog prijatelja Ibrahima Dautovića, koji je koristio jedinstven pedagoški metod zamjenjivanja pješaka kockama šećera, koje je zatim ''previđao'' pa ih je Ahmed morao pojesti na licu mjesta. Sigurno je kasnija privrženost prema šahu dobila svoje temelje upravo na tim kockama šećera. Prvo zvanično pojavljivanje u šahovskom životu u gradu pod Vlašićem Ahmed je ostvario maja 1958. godine kada je u simultanci pobijedio slavnog velemajstora Boru Ivkova, da bi slijedeće godine osvojio 1. mjesto na prvenstvu Učiteljske škole u Travniku. Posebna anegdota je vezana za to prvenstvo budući je u novinarskom članku Mustafa Gafić izrazio svoje veliko čuđenje budući je Ahmedu pripala i velikodušna novčana nagrada od 1,500 dinara, što je za to vrijeme bilo jako neobično. Tako je Ahmed postao prvi travnički šahovski ''profesionalac''. Prvi, nezvanični, nastup za tadašnje ŠK ''Bratstvo'' Travnik ostvario je augusta 1959. godine kada je u prijateljskom meču protiv ekipe Garnizona JNA ostvario pobjedu nad Nešićem. Dvije godine kasnije izborio se za ulazak u prvu ekipu kluba i na zvaničnim takmičenjima, te je nastupio na 6. ploči u okviru Ekipnog polufinala Bosne i Hercegovine, kada je osvojio 1,5 poen iz 3 partije i tako pomogao klubu da ostvari plasman u razigravanje za nastup na Finalu.

Završetak Srednje Učiteljske škole i prvo zaposlenje u okolici Kaknja uzrokovali su prvo i jedino duže izbivanje Ahmeda Kanafije iz šahovskog života Travnika. Po povratku u rodni grad odmah se uključuje i u aktivnosti kluba, pa ga septembra 1970. godine nalazimo kao najuspješnijeg člana ŠK ''Bratstvo'' sa 2,0 poena iz 3 partije na još jednom Polufinalnom ekipnom prvenstvu BiH. Sa dvije pobjede iz isto toliko partija sudjelovao je u jednom od prvih ekipnih uspjeha – osvajanju Ekipnog zonskog finala septembra 1972. godine, dok je u Republičkoj ligi te godine nastupio na tri meča i ostvario jedan remi. Slijedeće godine na istom takmičenju ostvario je 2,5 poena iz 6 partija, što je s obzirom na kvalitet Lige bio jako solidan učinak. Na prvenstvu Travnika za 1976. godinu napravio je malo iznenađenje kada je, sa samo jednim porazom osvojio 3. mjesto, a time i titulu drugokategornika. S tog prvenstva spašena je i jedna zanimljiva partija protiv još jednog legendarnog šahiste Travnika.

Iste godine nastupio je za ekipu Travnika i na Ekipnom festivalu ''Krk '76'' kada je ekipa u internacionalnoj konkurenciji osvojila solidno 11. mjesto.

Godine koje su uslijedile donijele su nastavak nastupa za prvu ekipu na Republičkim ligama, te niz odigranih turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Treba izdvojiti nastupe za ekipu Kombinata ''Borac-Travnik'' na Susretu tekstilaca Jugoslavije – Tekstilijadi 1977. godine, kada je osovojena brončana medalja; još jedno treće mejsto na Seniroskom prvenstvu Travnika za 1978; odličnih 5,5 poena iz 8 partija na drugoj ploči Republičke lige 1978. godine, odnosno 5,5 iz 9 godinu kasnije. Posebno značajan rezultat Ahmed je napravio 1981. godine kada je igrajući mahom na prvoj ploči za ekipu ŠK ''Travnik'' na Republičkoj ligi ostvario izvanrednih 8,0 poena iz 11 partija, što mu je donijelo titulu Majstorskog kandidata, prestižan uspjeh u vrijeme procvata šahovske igre u Travniku ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Kasnije će se Ahmed rado prisjećati ove lige, a naročito pobjede od 6:4 nad favoriziranom ekipom ŠK ''Hercegovac'' iz Bileće.

Neizmjernu ljubav prema šahu Ahmed je prenio i na svoje sinove Elvedina i Samira, koji su uspješno nastupali za pionirske sastave ŠK ''Travnik'' u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća.

Jedan od najznačajnijih pojedinačnih uspjeha Ahmed ostvario 1985. godine, kada je postao Radnički prvak Travnika. Tabela:

Izbijanje ratnih dešavanja i agresija na BiH krajem prošlog stoljeća nanijeli su težak udarac šahovskoj igri u Travniku. Tek sa osnivanjem MŠD ''Veziri'' šahovski život polako je počeo da se oporavlja, a Ahmed Kanafija je postao jedan od stubova seniorske ekipe, ali i same organizacije. Na prvenstvu grada 1995. godine, osvojio je 3. mjesto, a 1996. je drugi.

U vrijeme najveće opasnosti da se šahovski život Travnika ugasi, Ahmed je, iako već u poznim godinama, uskočio na mjesto Predsjednika kluba i nredne dvije godine marljiv radio na oporavku, što je rezultiralo lijepim rezultatima. Nije Ahmed libio ni zdravlje da žrtvuje da bi Klub nastavio s radom i ostvario uspjehe. Tako je u nastupima ŠK ''Travnik'' na I-a ligi 2006. godine i I-b ligi 2007. u Neumu, na koje se ne bi niotišlo da nije bilo njegovog zalaganja, Ahmed prihvatio nezahvalnu ulogu da bude ''žrtvovan'' na prvoj ploči, kako bi ostali igrači pokušali nešto napraviti na nižim pločama. Da ta ''žrtva'' nije bila baš bezopasna, osjetio je na svojoj koži Internacionalni majstor Zoran Majerić, kojeg je Ahmed efektno savladao i tako dao svoj dodatni doprinos osvajanju 3. mjesta.


Ozbiljnog narušenog zdravlja, uslijed moždanog udara kojeg je doživio upravo na takmičenju u Neumu, morao je se povući s mjesta Predsjednika i sa ozbiljnih takmičenja. No, to je značilo samo početak nove faze u šahovskoj karijeri Ahmeda Kanafije – faze veteranskih takmičenja i obnove velikog rivalstva s još jednom velikom legendom Travnika Ismetom Baltićem. Njihovi dueli su postali prava poslastica i dugo će se još prepričavati. Nekim čudnim spletom okolnosti, desilo se da je Ismet uvijek osvajao prvenstva veterana Travnika, dok je Ahmed bio nepobjediv na prvenstvima veterana Srednjobosanskog kantona.

Odlazak Ahmeda Kanafije veliki je gubitak za šahovski život Travnika. Otišao je krajnje ljubazan i dobar čovjek od koga nikada nije zapamćena niti jedna negativnost, pa čak niti ljutnja nakon poraza. Generacijama i generacijama šahista Travnika odmah će Ahmed doći u sjećanje čim se suoče s otvaranjem Sokolskog (1. b4), Ahmedovim omiljenim početnim potezom. Njegova ljubav prema šahu i neiscrpna želja za igranjem ostat će inspiracija svima koji se okušaju na 64 crno-bijela polja. Šahovski klub ''Travnik'' izgubio je člana koji je prošao gotovo sve faze njegovog razvoja i aktivno u njima sudjelovao, te mu velikodušno ponudio svoje vrijeme tokom proteklih više od pola stoljeća. Na nama ostaje da Ahmedov lik i djelo njegujemo i prenosimo budućim generacijama, te se tako barem malo odužimo za sav njegov trud i ljubav koju je iskazivao prema našoj igri.
Porodici upućujemo iskreno saučešće.
ŠAHOVSKI KLUB ''TRAVNIK''

Nema komentara

Ostavite komentar